Hybride rijden

Door de lage(re) bijtelling kozen veel leaserijders de afgelopen jaren voor een hybride auto.

Is het nog interessant om een hybride auto te rijden, nu het lagere bijtellingstarief niet meer geldt voor een hybride auto?

Waar volledig elektrisch rijden nog in zijn kinderschoenen staat en voor vele autoliefhebbers nog niet interessant genoeg is door onder andere de hoge aanschafprijzen en/of het beperkte bereik, zijn hybride auto’s de tussenstap naar volledig elektrisch rijden.

Wat houdt hybride nou precies in?

Volgens de definitie van de Verenigde Naties is een auto een hybride auto zodra er ten minste twee energie-omzetters en twee in het voertuig omgebouwde energieopslagsystemen aanwezig zijn om het voertuig aan te drijven. Bekende voorbeelden zijn de Toyota Prius en de Mitsubishi Outlander. Beide auto’s hebben zowel een benzinemotor als een elektrisch aangedreven motor.

De eerste hybride auto’s

Waar steeds meer automerken kiezen voor een hybride en of elektrische variant, was Toyota in de jaren 90 van de vorige eeuw één van de eerste automerken die succesvol een hybride auto in de markt wist te brengen: De Toyota Prius. Hoewel het wel even heeft geduurd voordat de Prius echt bekend werd, explodeerde vanaf 2008 de populariteit van de Prius. De jaren daarna bleef de Prius een zeer populaire auto.

De afgelopen jaren zijn de hybride auto’s, mede door overheidsinvloeden, steeds populairder geworden. Door de lage(re) bijtelling kozen veel leaserijders de afgelopen jaren voor een hybride auto. De Mitsubishi Outlander is één van de voorbeelden van een zeer populaire hybride auto de afgelopen jaren.

Verschillende typen hybride auto’s

Hoewel de Toyota Prius en de Mitsubishi Outlander beide hybride auto’s zijn, zijn de hybride motoren toch verschillend. Waar bij de éne auto een stekker nodig is, gebruikt de andere auto de benzinemotor om de accu weer op te laden.

Plug-in hybride

De Mitsubishi Outlander is (één van) de bekendste PHEV (plug-in hybride eletric vehicle) auto’s op de Nederlandse wegen. Bij een Plug-in Hybride auto wordt de elektrische motor opgeladen via een stekker aan het elektriciteitsnetwerk. Door (gedeeltelijk) gebruik te maken van de elektromotoren, daalt de CO2 uitstoot en wordt de Outlander een zuinigere auto.

REEV

REEV staat voor Range Extended Electric Vehicle. Dit houdt in dat de auto altijd elektrisch rijdt. Raakt de accu leeg, wordt deze opgeladen door de generator die aangedreven wordt door een verbrandingsmotor. De Opel Ampera is hier een bekend voorbeeld van.

Half hybride

Bij een half hybride auto blijft de auto rijden op een brandstofmotor, maar wordt de motor ondersteund door een elektromotor waardoor er een brandstofbesparing ontstaat. Dit kan wel oplopen tot 15 procent.

Volledig hybride

Volledig hybride auto’s zijn voorzien van zowel een elektromotor als een brandstofmotor. Tijdens het rijden switcht de auto automatisch van de elektromotor naar de brandstofmotor en andersom. Een bekend voorbeeld hiervan is de Toyota Auris. Bij een lage snelheid tot ongeveer 50 km/u wordt er gebruik gemaakt van de elektromotor, deze schakelt automatisch over naar de brandstofmotor bij een hogere snelheid. De accu wordt opgeladen bij het afremmen en het uitrollen van de auto. De energie die vrijkomt wordt opgeslagen door de accu.

De voor- en nadelen van hybride rijden

Hoewel je verschillende soorten hybride auto’s hebt, hebben zij overeenkomstige voor- en nadelen ten opzichte van de fossiele brandstofmotoren. Zo zijn de hybride auto’s zuiniger dan de vergelijkbare benzinemotoren en zorgen ze daarnaast ook voor minder CO2 uitstoot. Daarentegen zijn hybride auto’s vaak duurder in de aanschaf. Ook wordt het maken en het slopen van de batterijen gezien als zeer milieuvervuilend. En zorgt het plaatsen van een extra elektromotor en accu voor extra gewicht en kost het extra ruimte. Voor een Plug-in hybride auto heb je thuis en/of op het werk een laadpaal nodig om de accu op te kunnen laden. Waar de afgelopen jaren hybride auto’s voor leaserijders een lagere bijtelling gold, geldt dit nu alleen maar voor volledig elektrische auto’s.

Wilt u meer informatie over het shortleasen van een hybride auto?

Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan!