Is shortlease de oplossing voor u?

Shortlease is een relatief nieuwe vorm van leasen die steeds meer toeneemt aan populariteit.
Shortlease heeft veel weg van lease, maar toch zijn er wezenlijke verschillen tussen lease en shortlease.

Wat is het verschil tussen shortlease en lease?

Waar u bij lease een vast contract voor langere termijn (vaak 48 maanden of meer) aangaat, kunt u bij shortlease al na een looptijd van twee maanden opzeggen zonder dat u vast zit aan boeteclausules wat bij lease wel het geval is.

Bij lease bespreekt u de wensen met een leaseadviseur en deze zoekt samen met u, aan de hand van uw wensen, naar een passende auto. Hierbij heeft u zelf de keuze in onder andere opties zoals een trekhaak en kleur van de auto. Vaak zit hier een levertijd op van een aantal weken/maanden voordat u daadwerkelijk in de leaseauto kunt rijden. Bij shortlease geeft u ook uw wensen aan, de shortleaseadviseur bekijkt samen met u welke beschikbare auto het best aansluit op deze wensen. In vergelijking met lease is de keuze bij shortlease iets beperkter, aangezien de keuze gemaakt wordt uit de beschikbare jong gebruikte auto’s. Het voordeel is dat de auto vaak per direct beschikbaar is en u dus al binnen 24 uur kan rijden.

Voor wie is shortlease?

Shortlease kan interessant zijn voor de gehele zakelijke markt.

Heeft u net een nieuwe accountmanager aangenomen? Die wilt u natuurlijk zo snel mogelijk de weg op hebben. Met Shortlease staat er binnen 24 uur een auto gereed. Blijkt na twee maanden dat de accountmanager niet geschikt is, kan de auto zonder boeteclausules ingeleverd worden.

Heeft u als bouwbedrijf een mooi project voor meerdere maanden weten binnen te halen? Wellicht heeft u hier een extra bedrijfswagen voor nodig. Ook dan biedt shortlease de perfecte uitkomst. Snel passend vervoer voor de gewenste periode. Mocht het project uitlopen, kan de shortlease overeenkomst van de auto vaak al met één telefoontje verlengd worden.

Bent u net gestart als zzp’er? En gaat u een uitdagende, maar ook onzekere toekomst tegemoet? Het kopen van een auto is vaak een behoorlijke investering, wat in de beginfase niet altijd mogelijk is. Waardoor er vaak gelijk gekeken wordt naar leasemogelijkheden. Waar bij lease vaak gevraagd wordt om jaarcijfers van de afgelopen 3 tot 5 jaren, is dit bij shortlease niet het geval. Shortlease is voor een zzp’er dan de ideale manier om, zonder grote investeringen en financiële checks, toch een jonge, betrouwbare auto te rijden.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden waarom shortlease interessant is voor een bedrijf voor tijdelijke uitbreiding van het wagenpark.

Is shortlease duur?

Er wordt veelal onterecht gedacht dat shortlease duur is. Vergelijkend met andere opties kan het soms juist wel voordeliger zijn.

Bij shortlease bepaalt u zelf de gewenste periode en kilometrage. Aan de hand van deze wensen wordt er een shortlease prijs berekend. Dit is een all-in prijs. Dat wil zeggen, alle kosten zoals afschrijving, onderhoud, wegenbelasting en verzekering zit bij deze prijs al inbegrepen. Mocht u onverhoopt met pech langs de weg komen te staan of schade rijden met de auto, dan komt u dus niet voor verrassende hoge kosten te staan. Wanneer u zelf een auto aanschaft, zijn al deze kosten voor eigen rekening. Mocht de auto iets meer onderhoud nodig hebben dan vooraf ingeschat, kunnen de kosten snel hard oplopen. Ook is vooraf niet met zekerheid te zeggen wat de auto aan het einde van de periode waard is, de afschrijving kan in de praktijk veel hoger uitvallen dan vooraf berekend.

Is shortlease duurder dan lease? Ja in eerste instantie zou u dat wel denken. Doordat lease een langere periode bestrijkt, is de maandprijs vaak iets lager dan bij shortlease. Maar is de leaseauto na een bepaalde periode niet meer nodig, of financieel niet meer verantwoord? Dan kost het vervroegd inleveren van de auto, door boeteclausules, veel geld. Bij shortlease bepaald u vooraf de gewenste periode, blijkt gedurende het contract dat de auto eerder terug komt, wordt er een nieuw maandtarief gemaakt gebaseerd op de daadwerkelijk gereden periode. Dit kan honderden en in het ergste geval, duizenden euro’s schelen.

Conclusie

Shortlease is een interessante optie voor tijdelijke uitbreiding van uw wagenpark zonder dat u hier financieel grote risico’s mee loopt. U kunt de auto na twee maanden dagelijks inleveren, zonder dat hier hoge boeteclausules aan vast zitten.

Bent u geïnteresseerd in shortlease en benieuwd naar wat Shortlease Groningen voor u kan betekenen?